Küldetésmondatunk:
“A Mihály Kertje egy olyan együttműködő közösség, ahol a gyermekeket waldorf pedagógiai szemléletben neveljük, hogy képesek legyenek felismerni és járni a saját útjukat.”

Művészettel nevelés

A Waldorf-pedagógia fejlődéspedagógia, amely a gyermek testi-lelki-szellemi fejlődésén alapul. A gyermek első hét éve során a testi, a második hét éve során a lelki, a harmadik hét éve során a szellemi fejlődés a domináns. A gyermekeket serdülőkorig az érzelmeken keresztül lehet legjobban megközelíteni, ezért kap a Waldorf-pedagógiában kiemelkedő hangsúlyt a művészeti oktatás, amely még a fő tárgyakban is jelen van. Serdülőkortól a gyermek mind alkalmasabbá válik az elvont gondolkodásra, ekkor indul igazán az intellektuális nevelése. A művészeti oktatás tág teret hagy a gyermeki akarat, érzésvilág és gondolkodás fejlődésének.Iskolánkban a tulajdonképpeni festés színekkel való mesélés, amelynek során a gyermekek beleélhetik magukat a színek világába, kitágulhat saját belső világuk. Nálunk háttérbe szorul a forma, a motívum válik fontossá. Ilyen meggondolásból akvarell-festékkel és papírral dolgozunk, kihasználva a festésben rejlő terápiás lehetőségeket is. A rajz tulajdonképpen formarajz, amelyből azután kifejlődnek a betűk, a számok, a szögek. Iskolánkban fontos, hogy ujjainkat is ügyesítsük.

Rudolf Steiner szerint:

"Akinek ügyetlenek az ujjai, annak az értelme sem elég fejlett, mert nincsenek ötletei, merev és lomha a gondolkodása, aki viszont ügyesen mozgatja ujjait, annak fürgén jár az agya és hatékony a gondolkodása, mivel behatol a dolgok lényegébe."

A fiúk és a lányok egyaránt megtanulnak kötni, horgolni, varrni, bőrtárgyakat készíteni, nemezelni, kosarat fonni. Dolgoznak agyaggal, méhviasz gyurmával, tanulnak fafaragást, kertművelést. A mozgásfejlesztés különleges tárgyak: Euritmia és Bothmer-gimnasztika keretében történik. A zeneórákon minden gyermek már első osztálytól pentaton furulyán tanul játszani, majd a későbbi évek során más hangszereken muzsikálnak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink a zene belső törvényeit ne elméleti úton tanulmányozzák, hanem a zene művelésén keresztül.
Nagy esemény iskolánk életében a gyerekek által bemutatott kisebb színpadi előadások, melynek lelkes közönsége természetesen a szülők és családtagjaik.

Zene líra hangszeren

A kisgyermekek az első években a furulya mellett pentaton lírán játszanak. A pentaton hangzás harmóniát teremt használói köré, gyógyító hatású. A kisgyermekek zenei világát kezdetben a pentaton dalok alkotják. A Waldorf iskolákban ezt a hangszert szüleik készítik - szakember vezetésével - gyermekeik számára. 

Füzetek, eszközök

Iskolánkban a tulajdonképpeni festés színekkel való mesélés, amelynek során a gyermekek beleélhetik magukat a színek világába, kitágulhat saját belső világuk. Nálunk háttérbe szorul a forma, a motívum válik fontossá. Ilyen meggondolásból akvarell-festékkel és papírral dolgozunk, kihasználva a festésben rejlő terápiás lehetőségeket is. A rajz tulajdonképpen formarajz, amelyből azután kifejlődnek a betűk, a számok, a szögek. Iskolánkban fontos, hogy ujjainkat is ügyesítsük.
Rudolf Steiner szerint:
"Akinek ügyetlenek az ujjai, annak az értelme sem elég fejlett, mert nincsenek ötletei, merev és lomha a gondolkodása, aki viszont ügyesen mozgatja ujjait, annak fürgén jár az agya és hatékony a gondolkodása, mivel behatol a dolgok lényegébe."
A fiúk és a lányok egyaránt megtanulnak kötni, horgolni, varrni, bőrtárgyakat készíteni, nemezelni, kosarat fonni. Dolgoznak agyaggal, méhviasz gyurmával, tanulnak fafaragást, kertművelést. A mozgásfejlesztés különleges tárgyak: Euritmia és Bothmer-gimnasztika keretében történik. A zeneórákon minden gyermek már első osztálytól pentaton furulyán tanul játszani, majd a későbbi évek során más hangszereken muzsikálnak. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink a zene belső törvényeit ne elméleti úton tanulmányozzák, hanem a zene művelésén keresztül. Ehelyett: A zene belső törvényeit elsőként saját átéléseiken tapasztalataikon keresztül tanulmányozzák.
Nagy esemény iskolánk életében a gyerekek által bemutatott kisebb színpadi előadások, melynek lelkes közönsége természetesen a szülők és családtagjaik.

Megosztás:
2019. Augusztus 23. Péntek  Bence

Aktualitások

Itt összefoglaljuk az Intézményünk és Fenntartó Egyesületünk közelgő eseményeit.Bővebben

Adomány

Gyermekkert Kecskeméti Waldorf Egyesület:

Rendszeres adományoknak:
Magnet Bank:
16200106-11599786

Építkezési adományok alszámla:
Magnet Bank:
16200106-11599803

Mihály Kertje Waldorf Iskola:

Magnet Bank:
16200106-11599827


A hatalmas 1%, nagy segítség!
adószámunk:18357118-1-03
(Innen töltsd le a nyomtatványt!)Bővebben

Heti menü

Iskolai menü

Szállító: Konzervgyári Konyha

2019.04.29 - 05.03. Menü étlap letöltése...
(A megtekintéshez Adobe Acrobat Reader program szükséges)

Óvodai menü

Szállító: Bakos és Társai Bt. konyhája
Az aktuális óvodai menü a bakosestarsai.hu oldalon letölthető itt.

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban.


Csak életünk öregszik, lelkünk halhatatlan A fátyol szétszakad, már nincs tovább titok

- Erich Fromm

Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk.

- Hamvas Béla

Önmagunk megtalálásának legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.
- Gandhi

Ha egy gyerek nem tud úgy tanulni, ahogy tanítjuk, akkor úgy kell tanítanunk, ahogy tanulni tud.

- Ignacio 'Nacho' Estrada